Πανεπιστήμιο Πατρών
Η πολιτική που αναπτύσσεται και εφαρμόζεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συνεχή ανάπτυξη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Προγραμμάτων Σπουδών που λειτουργούν σε αυτό, περιλαμβάνει διάφορες πρακτικές. Αναλυτικότερα:
Παρέχει στήριξη και επιμόρφωση σε ζητήματα διδασκαλίας και έρευνας.
- Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ). Σημαντικό στοιχείο για την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών διδακτικού προσωπικού είναι η λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ). Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ίδρυσε ΚΕΔΙΜΑ (2016) με σκοπό την επαγγελματική εξέλιξη και ανάπτυξη των μελών του διδακτικού προσωπικού και την αναβάθμιση της διδασκαλίας. Το ΚΕΔΙΜΑ προσφέρει προγράμματα διαφόρων τύπων, όπως π.χ. προγράμματα για συγκεκριμένες ομάδες του διδακτικού προσωπικού (νεοδιοριζόμενα μέλη, μέλη με σύμβαση κ.α.) ή προγράμματα κατόπιν αιτημάτων από Τμήματα. Επίσης, προσφέρει και ad hoc προγράμματα για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέσων, τεχνικών και μεθόδων διδασκαλίας, όπως π.χ. για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μελών διδακτικού προσωπικού, για την εφαρμογή συνεργατικών και φοιτητοκεντρικών μεθόδων, για την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων όπως η ανεστραμμένη τάξη. Το ΚΕΔΙΜΑ στεγάζεται σε ειδικό χώρο με δυνατότητες για προγράμματα διά ζώσης, εξ αποστάσεως ή υβριδικά. Έως σήμερα έχει αναπτύξει δέκα (10) πακέτα εκπαιδευτικού υλικού για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά δίκτυα για την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Σημειώνεται ότι το ΚΕΔΙΜΑ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας αφού λειτουργεί στο πλαίσιο της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και ευθυγραμμίζεται με όλες τις συνιστώσες του Ενιαίου Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Ιδρύματος.
- Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ). Η ΒΚΠ του Πανεπιστημίου Πατρών συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού διοργανώνοντας σεμινάρια που αφορούν πηγές και εργαλεία διαχείρισης πληροφορίας, σημαντικές/ά για τη διδασκαλία και την έρευνα.
- Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας. Το Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονται στο διδακτικό προσωπικό και αφορούν θέματα δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού προσβάσιμου από άτομα με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ενθαρρύνει τη συνεχή προσπάθεια για υψηλές διδακτικές επιδόσεις
- Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας. Το βραβείο αυτό έχει καθιερωθεί από το 2021 με σκοπό να τονίσει την πρωταρχική σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών (α) στην εξαίρετη διδασκαλία στα Προγράμματα Σπουδών του, και (β) στην αναγνώριση εκείνων των μελών του που υπηρετούν τη διδασκαλία ως ιδανικό, με ξεχωριστή ικανότητα, αφοσίωση και ακαδημαϊκό ήθος, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των φοιτητών.
Ενθαρρύνει τη συνεχή προσπάθεια για υψηλές ερευνητικές επιδόσεις
- Εργαλείο Αλεξάνδρεια. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, δίνοντας μεγάλη σημασία στην προώθηση και αναγνώριση του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ, ανέπτυξε την εφαρμογή Αλεξάνδρεια, η οποία συλλέγει με αυτόματο τρόπο στοιχεία, όπως αριθμός εργασιών, αναφορές, h-index, g-index, (α) συνολικά, (β) για το τελευταίο έτος, και (γ) για την τελευταία πενταετία. Η συλλογή των στοιχείων βασίζεται στην αυτόματη αναζήτηση σε διαδεδομένες, αναγνωρισμένες και έγκυρες βιβλιομετρικές βάσεις δεδομένων.
- Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης. Το βραβείο αυτό έχει καθιερωθεί από το 2021 με σκοπό να τονίσει την πρωταρχική σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών (α) στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που εκπονείται από τα μέλη του για την προαγωγή της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης, και (β) στην αναγνώριση κάθε υψηλού επιπέδου ερευνητικής τους προσπάθειας η οποία οδηγεί σε εξαίρετη δημοσίευση.
Προωθεί την ακαδημαϊκή εξωστρέφεια
- Οικονομική υποστήριξη για μετακινήσεις και δημοσιεύσεις. Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλύπτει σημαντικό μέρος των εξόδων των μελών του διδακτικού και ερευνητικού του προσωπικού για τη συμμετοχή τους σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με παρουσίαση εργασίας. Επιπλέον, παρέχει οικονομική υποστήριξη για δημοσιεύσεις άρθρων σε open access περιοδικά υψηλού επιπέδου.
Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
Το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού εναρμονίζεται με την πολιτική που αναπτύσσει και εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συνεχή ανάπτυξη του διδακτικού και ερευνητικού του προσωπικού, με πρακτικές όπως οι εξής:
Προσφέρει ευκαιρίες για ερευνητική και διδακτική εξέλιξη του προσωπικού
- Επιστημονικές άδειες. Το Τμήμα προωθεί και διευκολύνει την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών με συναδέλφους άλλων ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, τη συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, και γενικότερα την ακαδημαϊκή εξωστρέφεια των μελών του, εγκρίνοντας μνημόνια συνεργασίας και επιστημονικές άδειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Προγράμματα κινητικότητας για διδασκαλία ή επιμόρφωση. Το Τμήμα προωθεί και διευκολύνει την κινητικότητα του προσωπικού για διδασκαλία ή επιμόρφωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, που ενεργοποιείται κάθε χρόνο.
(upatras.gr/international-relations/erasmus/programma-erasmus)
Ενθαρρύνει τη σύνδεση έρευνας και διδασκαλίας, εντός και εκτός Τμήματος
- Υποστήριξη της χρήσης καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και νέων τεχνολογιών. Το Τμήμα προωθεί και διευκολύνει τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων ως μέρος του διδακτικού έργου, εγκρίνοντας τη δέσμευση μέρους του προϋπολογισμού για αγορά σχετικού εξοπλισμού.
Προωθεί και διευκολύνει την παραγωγή ερευνητικού έργου
- Άδειες διεξαγωγής έρευνας. Το Τμήμα προωθεί και διευκολύνει την έρευνα των μελών του και των φοιτητών/τριών που εργάζονται υπό την επίβλεψή τους, εγκρίνοντας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τις αιτήσεις για άδειες διεξαγωγής ερευνών, οι οποίες ακολουθούν τους κανόνες της ηθικής δεοντολογίας της επιστημονικής έρευνας.
- Ερευνητικά προγράμματα. Το Τμήμα δίνει έμφαση στη συμμετοχή των μελών του ή των εργαστηριακών του δομών σε ερευνητικά προγράμματα, και ενθαρρύνει τη συμμετοχή αυτή κοινοποιώντας την στην ακαδημαϊκή κοινότητα και αναγνωρίζοντας δημόσια την αξία της.
- Περαιτέρω οικονομική υποστήριξη για μετακινήσεις και δημοσιεύσεις. Το Τμήμα καλύπτει σημαντικό μέρος των εξόδων των μελών του διδακτικού και ερευνητικού του προσωπικού για τη συμμετοχή τους σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με παρουσίαση εργασίας, τόσο από το τακτικό προϋπολογισμό του τμήματος όσο και από αυτό του ΠΜΣ. Επιπλέον, παρέχει οικονομική υποστήριξη για δημοσιεύσεις άρθρων σε open access περιοδικά υψηλού επιπέδου.
Εφαρμόζει διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας ερευνητικού και διδακτικού έργου
- Αξιολόγηση ΜΟΔΙΠ. Το Τμήμα εφαρμόζει κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο την προβλεπόμενη από τη ΜΟΔΙΠ διαδικασία αξιολόγησης των προσφερόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο ΠΠΣ και ΠΜΣ του, ανελλιπώς από τότε που η διαδικασία αυτή άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά μέχρι σήμερα. Επιπλέον, κάθε ακαδημαϊκό έτος εφαρμόζει τη διαδικασία καταγραφής του ερευνητικού έργου των μελών του, όπως αυτή προβλέπεται από τη ΜΟΔΙΠ.