Μ. Αλεξάνδρου 1, Πάτρα
+30 2610962885 | 2610962876-79
dmgsecr@upatras.gr

Περιεχόμενο μαθημάτων

 [Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024]

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

ΚωδικόςECTSΤίτλος Μαθήματος
DMG_1016Οικονομικά του Τουρισμού και των Τουριστικών Επιχειρήσεων
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του περιεχομένου και τα χαρακτηριστικά της οικονομικής επιρροής του τουρισμού σε μακροοικονομικό επίπεδο (προορισμούς) και σε μικροοικονομικό επίπεδο (τουριστικές επιχειρήσεις). Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τις έννοιες της τουριστικής προσφοράς και ζήτησης, θεωρητικά και πρακτικά. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα του Τουρισμού, όπως η ζήτηση, οι παράγοντες προσδιορισμού της, η εξέλιξή της καθώς και η τουριστική προσφορά και τα στοιχεία που τη συνθέτουν. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας 1) με σύγχρονα συστήματα διαχείρισης εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω βελτιστοποιημένων στρατηγικών τιμολόγησης και διανομής, 2) με τον υπολογισμό της τουριστικής παραγωγής και 3) με τους βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs), για την αξιολόγηση λήψης στρατηγικών αποφάσεων.
DMG_1026Διοίκηση Ταξιδιωτικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Ο σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση των αντικειμένων της Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας και της Διοίκησης Φιλοξενίας. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τη σημασία των ταξιδιωτικών οργανισμών και των τουριστικών πρακτορείων για την τουριστική βιομηχανία, τη σύνδεσή τους με τους λοιπούς κλάδους της, καθώς και τη σημασίας των καναλιών διανομής δίνοντας έμφαση στα ψηφιακά κανάλια διανομής τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Παρουσιάζονται αναλυτικά η σημασία πραγματοποίησης οικονομοτεχνικών μελετών και πολυδιάστατων αναλύσεων δεδομένων, ώστε να σχηματίζονται και να τιμολογούνται πακέτα ταξιδιού με βάση τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τις τιμές των επιχειρήσεων παροχής τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με τις λειτουργικές διαδικασίες παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας, μέσω της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης και λειτουργίας σε κάθε τομέα μιας ξενοδοχειακής ή άλλης επιχείρησης καταλυμάτων (διαχείριση υποδοχής και δωματίων, διαχείριση ορόφων). Τέλος, αναλύονται οι κρίσιμες διοικητικές λειτουργιές (πελατειακές βάσεις και δείκτες απόδοσης) αυτών των επιχειρήσεων και ο τρόπος εφαρμογής τους.
DMG_1036Μάρκετινγκ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική αντίληψη των βασικών εννοιών, μοντέλων και υποδειγμάτων του τουριστικού μάρκετινγκ και η αξιολόγηση της εφαρμογής τους στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα 7Ps, τα συστατικά δηλαδή, που διαμορφώνουν το μίγμα του τουριστικού μάρκετινγκ. Συγκεκριμένα, γίνεται κατανοητή η σύνδεση του περιβάλλοντος μάρκετινγκ με την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού μίγματος μάρκετινγκ και η σχέση μεταξύ της τμηματοποίησης της αγοράς και του ρόλου που διαδραματίζει το μίγμα μάρκετινγκ στην αποτελεσματική τοποθέτηση του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με τις έννοιες όπως φιλοσοφία μάρκετινγκ, συν-δημιουργία, αξία, εμπειρία, συνεργασία και ποιότητα υπηρεσιών. Επιπλέον, αναλύονται οι βασικές αρχές του μάρκετινγκ προορισμών και βασικά ζητήματα που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της εικόνας ενός προορισμού. Τέλος, στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να εφαρμόσουν την κατανόηση του σύγχρονου τουριστικού μάρκετινγκ στην ανάπτυξη στρατηγικών και τακτικών που εφαρμόζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί.
DMG_1046Ποσοτικές μέθοδοι και ανάλυση δεδομένων
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση των μεθόδων της ανάλυσης δεδομένων. Δίνεται έμφαση στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της στατιστικής ανάλυσης δεδομένων όπως αυτά επεξεργάζονται και παρουσιάζονται σε ένα σύγχρονο υπολογιστικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει μεθόδους επαγωγικής στατιστικής, πιθανότητες και κατανομές πιθανοτήτων (κανονική κατανομή και κατανομές δειγματοληψίας), εκτιμήσεις παραμέτρων, ελέγχους υποθέσεων παραμετρικών-μη παραμετρικών τεστ, ελέγχους ανεξαρτησίας και ομοιογένειας, ανάλυση διακύμανσης, γραμμική και πολλαπλή παλινδρόμηση, λογιστική παλινδρόμηση και επιχειρηματική αναλυτική. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τη σημασία της επιλογή της κατάλληλης μεθοδολογίας στην ανάλυση των δεδομένων, την εξέταση των υποθέσεων και των διαγνώσεων και την διοικητική ερμηνεία των αποτελεσμάτων, αξιοποιώντας σύγχρονα υπολογιστικά εργαλεία.
DMG_1056Κοινωνιολογία – ανθρωπολογία του τουρισμού
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του αντικειμένου των κοινωνικών και ανθρωπολογικών διαστάσεων του τουριστικού φαινομένου. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τη συμβολή της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας στη μελέτη του πολύπλευρου φαινομένου του τουρισμού. Παρουσιάζονται αναλυτικά θεωρητικές προσεγγίσεις για το ταξίδι, τον τουρίστα και τον τουρισμό, τις τυπολογίες των τουριστών, την κοινωνική συμπεριφορά των τουριστών, το τουριστικό σύστημα ως κοινωνική δομή, αλλά και τις κοινωνικές και ανθρωπολογικές επιπτώσεις του τουριστικού φαινομένου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μορφή του «ξένου» διαχρονικά, στη συγκρότηση των πολιτισμικών τουριστικών ταυτοτήτων, στον αντίκτυπο του τουρισμού στις κοινότητες υποδοχής αλλά και στον αντίκτυπο των ταξιδιών στο άτομο, στις σχέσεις εξουσίας στις τουριστικές εξελίξεις, στις σχέσεις μεταξύ τουρισμού και εθνότητας, ταυτότητας, υλικής κουλτούρας, περιβάλλοντος. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με την έννοια της τοπικότητας (local) αλλά και της παντοπικότητας (glocal). Τέλος, εξετάζεται η συμβολή μιας διαπολιτισμικής, ολιστικά προσανατολισμένης ανθρωπολογίας στην ευρύτερη προσπάθεια των κοινωνικών επιστημόνων να κατανοήσουν τον τουρισμό.

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

ΚωδικόςECTSΤίτλος Μαθήματος
DMG_1066Μεθοδολογίες Έρευνας στον Τουρισμό
Ο σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του αντικειμένου της μεθοδολογίας έρευνας στον Τουρισμό και των προσεγγίσεών της στην υλοποίηση μιας ερευνητικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες αποκτούν γνώσεις για το θεωρητικό και ερευνητικό πλαίσιο, την ανάπτυξη και διατύπωση του ερευνητικού προβλήματος, τις κύριες έννοιες και προσεγγίσεις πάνω σε βασικές ερευνητικές μεθόδους και σε διαφορετικές μεθοδολογίες και αξιολογείται η εγκυρότητα του οργάνου μέτρησης μέσω της ανάλυσης αξιοπιστίας. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι διαδικασίες της ποσοτικής, της ποιοτικής και της μεικτής έρευνας. Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του/της φοιτητή/τριας με τις τεχνικές συλλογής δεδομένων, με την έννοια και τις τεχνικές της δειγματοληψίας και με τον τρόπο σύνταξης αναφοράς και παρουσίασης αποτελεσμάτων. Τέλος, χρησιμοποιούνται μέθοδοι περιγραφικής στατιστικής για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μιας έρευνας, σχολιάζοντας παράλληλα θέματα ηθικής και δεοντολογίας.
DMG_1076Βιώσιμη Διαχείριση Προορισμών και Περιφερειακή Ανάπτυξη
Ο σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση των αντικειμένων της διαχείρισης προορισμού και της περιφερειακής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν κριτικά το περιεχόμενο, τις στρατηγικές και τις πρακτικές ανάπτυξης προορισμού σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, να αξιολογήσουν τη σημασία ενός τουριστικού προορισμού και να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με τις έννοιες της στρατηγικής της περιφερειακής ανάπτυξης, που εφαρμόζονται για την τουριστική ανάπτυξη των προορισμών και συνδέονται με την βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται αντικείμενα όπως η περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, οι θεωρίες τόπου εγκατάστασης, η συστηματική σχέση με το μετασχηματισμό, το πλαίσιο του περιφερειακού προγραμματισμού, η αποτελεσματική συνύπαρξη του τουρισμού με τις υπόλοιπες δραστηριότητες και ο προορισμός στην ολιστική του προσέγγιση.

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ: ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, KATΕΥΘΥΝΣΗ Α’ (επιλέγονται 3 μαθήματα)

ΚωδικόςECTSΤίτλος Μαθήματος
DMG_1086Διοίκηση Εκδηλώσεων
Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την σύγχρονη οργάνωση, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των εργασιών μιας εκδήλωσης με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τη δομή της αγοράς του τουρισμού MICE, τους διάφορους τύπους εκδηλώσεων με τις ιδιαιτερότητές τους και αντιλαμβάνονται πλήρως το ρόλο του διοργανωτή συνεδρίων και το πλαίσιο επικοινωνίας και διαπραγμάτευσής του με τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις για τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα στάδια διοργάνωσης μιας συνεδριακής εκδήλωσης και οι προκλήσεις διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων χρησιμοποιώντας σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και κατάλληλες μεθόδους προώθησης και προβολής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομική διαχείριση των εκδηλώσεων και στην εμπορική τους διαχείριση (τιμολόγηση, προώθηση, χορηγίες, προσφορές) με βάση τους οικονομικούς στόχους. Τέλος, αξιολογούνται οι επιπτώσεις των εκδηλώσεων τόσο στον προορισμό διεξαγωγή τους, όσο και στους διαμένοντες αυτού.
DMG_1096Σχεδιασμός και διαχείριση εμπειρίας στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του αντικειμένου της διαχείρισης εμπειρίας των πελατών/ τουριστών, ως πηγή στρατηγικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τη πελατοκεντρική στρατηγική που ακολουθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις για να παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες και εμπειρίες στους πελάτες τους. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι διαδικασίες βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις, οι προορισμοί και οι πελάτες αλληλεπιδρούν μέσω μιας μεγάλης πληθώρας καναλιών (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) με τους πρώτους να αναπτύσσουν και να διατηρούν συνεπείς εμπειρίες της επωνυμίας σε αυτά τα κανάλια. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με το Μάρκετινγκ Πελατειακών Σχέσεων, τη Μέθοδο Σχεδιαστικής Σκέψης (Design Thinking Methods), με έννοιες όπως η αλυσίδα αξίας, το ταξίδι του πελάτη, η στιγμή της αλήθειας και θα καλύψει ιδιαίτερα το νόημα και τον αντίκτυπο που έχει η νέα έρευνα στη Νευροεπιστήμη και τα Οικονομικά της Συμπεριφοράς στη συμπεριφορά των τουριστών και πώς το νευρομάρκετινγκ μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα ευρήματα διατηρώντας τα ηθικά πρότυπα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη – συνολική προσέγγιση των στοιχείων του μίγματος και της στρατηγικής μάρκετινγκ, μέσα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό πλαίσιο του προορισμού και της τουριστικής επιχείρησης.
DMG_1106Διαχείριση κρίσεων σε Τουριστικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του αντικειμένου Διοίκησης Κρίσεων. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τις προσεγγίσεις, τα πρότυπα και τα συστήματα διαχείρισης καιτις στρατηγικές που αφορούν τη διαχείριση κρίσεων στη τουριστική βιομηχανία, με σκοπό τη απόκτηση γνώσεων αναφορικά με τη πρόβλεψη και αντιμετώπιση των εν λόγω δυσχερειών προσαρμοσμένη στις σύγχρονες προκλήσεις. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι κρίσεις στον τουρισμό, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατία, η πολιτική αστάθεια, οι φυσικές καταστροφής, η οικονομική κρίση κα. Παράλληλα, αναλύεται και η έννοια της ανθεκτικότητας του τουριστικού προορισμό και αποσαφηνίζονται οι έννοιες της κρίσης, του κινδύνου και της καταστροφής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο κύκλο ζωής της εταιρικής κρίσης, στα στάδια διαχείρισης, στις αρχές διαχείρισης αλλά και θεωρία διαχείρισης της επικοινωνίας.
DMG_1116Ψηφιακό Μάρκετινγκ
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση των εννοιών, των θεωριών και των εργαλείων ψηφιακού μάρκετινγκ. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να αναλύσουν κριτικά τις τεχνικές και τη προβολή του ψηφιακού μάρκετινγκ. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι διαδικασίες με τις οποίες εφαρμόζεται η θεωρία στην πράξη χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα πλαίσια της ολοκληρωμένης στρατηγικής επικοινωνίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους στρατηγικούς στόχους, στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση των διαδικτυακών καμπανιών. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με την χρήση των μηχανών αναζήτησης ως εργαλείο βελτιστοποίησης της ψηφιακής παρουσίας μιας τουριστικής επιχείρησης. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον του ψηφιακού μάρκετινγκ και του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές διερευνούν μια αναλυτική προσέγγιση στο στρατηγικό σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης επικοινωνίας ψηφιακού μάρκετινγκ και την εφαρμογή τους σε προϊόντα και υπηρεσίες τουριστικών επιχειρήσεων.
DMG_1126Ηγεσία, Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και Καινοτομία
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του αντικειμένου της διοίκησης ανθρώπινων πόρων. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τη δυναμική σχέση μεταξύ της στρατηγικής, των ανθρώπων, της τεχνολογίας και των διαδικασιών που οδηγούν τις τουριστικές επιχειρήσεις. Παρουσιάζονται αναλυτικά ζητήματα σχετικά με (α) την επικοινωνία, (β) την ισχύ και την πολιτική μέσα από τις οποίες χρησιμοποιείται η επιρροή, (γ) τη διεργασία της ηγεσίας και (δ) τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη και τα στυλ συμπεριφοράς. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με τις πρακτικές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού όπως η προσέλκυση, η επιλογή, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, η αξιολόγηση, καθώς και η παραμονή των εργαζόμενων στην επιχείρηση, οι αμοιβές και τα άλλα ωφελήματα του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του τουρισμού. Τέλος, αναλύονται ζητήματα σχετικά με την καινοτομία, υπό τις οπτικές της δημιουργικότητας, της αειφορίας και της τεχνολογίας.

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ: ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, KATΕΥΘΥΝΣΗ Β’ (επιλέγονται 3 μαθήματα)

ΚωδικόςECTSΤίτλος Μαθήματος
DMG_1136Συμπεριφορά καταναλωτή και διαχείριση ταυτότητας (BRANDING) για προορισμούς και τουριστικές επιχειρήσεις
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση των αντικειμένων της Συμπεριφοράς Καταναλωτή και της Επωνυμίας Προορισμού, τα οποία προέρχονται κυρίως από το γνωστικό αντικείμενο του μάρκετινγκ. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν και να αποκρυπτογραφήσουν την πολύπλοκη συμπεριφορά των τουριστών, εξετάζοντας τη διαδικασία λήψης αγοραστικών αποφάσεων, η οποία εμπεριέχεται σε ένα πολύπλοκο μοντέλο Συμπεριφοράς Καταναλωτή/ Τουρίστα, ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, ψυχολογικούς και προσωπικούς παράγοντες και περιλαμβάνει θέματα όπως αντίληψη, μάθηση, στάσεις, τρόπος ζωής, ανάμιξη, αυτοεικόνα κα. για τη χάραξη αποτελεσματικών στρατηγικών μάρκετινγκ. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με την έννοια της επωνυμίας σε προορισμούς και τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και με τη σημασία της αξίας, ταυτότητας, προσωπικότητα, εικόνα και τοποθέτηση της επωνυμίας.
DMG_1146Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση της μετανεωτερικής τουριστικής βιομηχανίας που στοχεύει στα “αυθεντικά ταξίδια” και δίνει προτεραιότητα στους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τα υποκειμενικά εκείνα κίνητρα που καθοδηγούν τους μετα-τουρίστες σε γνήσιες εμπειρίες και ταυτόχρονα τους απομακρύνουν από τον μαζικό τουρισμό. Παρουσιάζεται αναλυτικά το θεωρητικό υπόβαθρο του ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού και ακολουθεί η ανάλυση της πολυπλοκότητας της ταξινόμησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη νέων μορφών βιώσιμου τουρισμού που ενσωματώνουν τόσο το φυσικό όσο και το ανθρώπινο περιβάλλον των χωρών υποδοχής (οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, δημιουργικός τουρισμός κ.ά.). Τέλος μελετώνται προσεγγίσεις εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης που στοχεύουν στην «επανεξισορρόπηση (rebalancing).
DMG_1156Μέθοδοι Πρόβλεψης Τουριστικής Ζήτησης
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του αντικειμένου της Πρόβλεψης της Τουριστικής Ζήτησης και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τη ζωτική σημασία των μοντέλων πρόβλεψης στη διαδικασία σχεδίασης τουριστικής πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Δίνεται έμφαση στην εφαρμογή αξιόπιστων μεθόδων για την παραγωγή προβλέψεων με μεγάλη ακρίβεια. Το περιεχόμενο του μαθήματος εστιάζει σε μοντέλα παλινδρόμησης από τη σκοπιά της πρόβλεψης, στην κλασσική ανάλυση, στην εκθετική εξομάλυνση, στα μοντέλα ΑRIMA και στην Ιεραρχική Πρόβλεψη. Τα μοντέλα αναπτύσσονται σε πραγματικά δεδομένα από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δεξιότητές των φοιτητών σε σύγχρονα υπολογιστικά περιβάλλοντα όπως είναι η R και η Julia.
DMG_1166Διοίκηση και Χρηματοοικονομική των Προορισμών
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση των αντικειμένων της Διοίκησης των Τουριστικών Προορισμών και της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες και θεωρίες που σχετίζονται με το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την προβολή ενός προορισμού, καθώς και τις έννοιες της βιωσιμότητας και της φέρουσας ικανότητας, και την ενσωμάτωσή τους στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και τη διαχείριση ενός τουριστικού προορισμού. Παρουσιάζεται αναλυτικά ο αντίκτυπος των βασικών ομάδων ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) και των οργανισμών διαχείρισης τουριστικών προορισμών (DMOs) ως προς την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με το αντικείμενο της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης έχοντας ως επίκεντρο σύγχρονα θέματα μελέτης. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα παράγωγα χρηματοοικονομικά εργαλεία, η διαχείριση χαρτοφυλακίου, η ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων, η αξιολόγηση οικονομικών καταστάσεων τουριστικών εταιρειών, η αποτίμηση επιχειρήσεων που ανήκουν στον τουριστικό κλάδο κ.ά. Τέλος, περιγράφονται ο τρόπος ανάλυσης και ο υπολογισμός του χρηματοοικονομικού κινδύνου, καθώς και γενικότερα εφαρμοσμένα θέματα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού.
DMG_1176Ψηφιακός Μετασχηματισμός και ευφυή συστήματα τουρισμού
Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του αντικειμένου της Ψηφιοποίησης και της Διοίκησης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα σύγχρονα ευφυή πληροφοριακά συστήματα και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας μπορούν να εφαρμοστούν για την ανάπτυξη και διαχείριση ευφυών προορισμών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των νέων καινοτόμων τεχνολογιών και εργαλείων ευφυούς τουρισμού για τη διαχείριση ελεύθερου χρόνου (crowd management, indoor navigation, smart phone museum guides, κτλ.), στη διαχείριση των δεδομένων από σύγχρονα πλατφόρμες και πληροφοριακά συστήματα τουριστικών επιχειρήσεων, στην εφαρμογή σύγχρονων ευφυών πληροφοριακών συστημάτων στην επίλυση διάφορων δύσκολων προβλημάτων από τον τομέα του τουρισμού, όπως είναι ο σχεδιασμός νέων και καινοτόμων τουριστικών προϊόντων και η διαχείριση της φέρουσας ικανότητας ενός προορισμού. Τέλος, αναλύονται οι βασικές παράγοντες του αντίκτυπου της τεχνολογίας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα του τουρισμού.

Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΚωδικόςECTSΤίτλος Μαθήματος
DMG_1186Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία
Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να μελετήσουν ένα σύγχρονο θέμα της επιλογής τους, που να θεραπεύει τα αντικείμενα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Διοίκησης Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πραγματοποίηση ανεξάρτητης, σχετικής και σε βάθος έρευνας σε ένα θέμα που σχετίζεται με τα αντικείμενα του ΜΠΣ, που αποδεικνύει την ικανότητά τους να συλλέγουν, να αναλύουν δεδομένα, να εξάγουν συμπεράσματα και να κάνουν πρακτικές συστάσεις όπου χρειάζεται. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με τις έννοιες που έχει διδαχτεί, αναπτύσσοντας μία δική του έρευνα υπό την επίβλεψη ενός διδάσκοντα του ΠΜΣ, η οποία συνδυάζει τη διδασκόμενη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή της.
Μετάβαση στο περιεχόμενο